• info@disklinikleri.net
Diş Protezleri

Diş Protezleri

Diş Protezleri

Dişler, çiğneme, konuşma, gülme gibi pek çok günlük yaşam için gerekli aktivitede kullanılan yapılardır. Kayılarında da diş protezleri kullanılarak hastanın kaybettiği yaşam standardı geri kazandırılmakta ve özellikle sindirim problemlerin önüne bu şekilde geçilebilmektedir. Kişiye özel üretilen bu protezler ile ağza tam uyum sağlayan yapay dişlerin bulunduğu söylenebilir.

Bu protezler yapılırken hekimlerin öncelikli amacı sağlıklı dişleri korumak ve bunlara ek olarak kaybedilen dişlerin yerine yenisini koymaktır. Bu nedenle de ağız yapısına uygun, doğal bir görünüm içeren dişler protezler yardımı ile hastalarla buluşturulmaktadır.

Protez Diş Türleri

Diş protezi genelde en son tercih olarak kullanılmaktadır. Dolgu, kaplama gibi durumların yeteriz kalması ile bu tedavi yöntemi seçilmektedir. Kendi içerisinde farklı alanlara ayrılsa de temelde sabit ve hareketli olmak üzere iki farklı çeşitte diş protezi bulunmaktadır. Bu türler hastanın talebine göre ve hastalık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Protezler ile ilgili tercihi diş hekimi, hasta ile birlikte yapacaktır.

Sabit Diş Protezi

Sabit protezler kendi içerisinde pek çok alt başlığa ayrılmaktadır. Bu anlamda sabit protez çeşitlerine bakılacak olursa;

  1. Güçlendirilmiş Porselen
  2. Zirkonyum Porselen
  3. Metal
  4. Metal Porselen
  5. Köprü
  6. Kuron Kaplama

Olarak adlandırılabilir. Bunların seçimi diş hekimi tarafından ağız yapısına ve dişin durumuna göre yapılacaktır. Sabit protezler diş kaybının daha az olduğu durumlarda tercih edilir ve kişinin kendi tarafından takılıp çıkarılmasına uygun bir yapıda değildir. Genel olarak kendi dişinden üretilen ve sonrasında kaplama yapılan modeller tercih edilmektedir.

Bu protez öncelikle ağız içerisinden ölçü alınarak hazırlanır ve bir hafta içerisinde uygulanması sağlanabilir. Ölçülerin alınabilmesi için de düzenli olarak hekim ziyareti gerçekleştirilmelidir. İşlemler bittikten sonra öncelikli olarak prova yapılmakta ve mevcut bir rahatsızlık yok ise de protezin sabitlenmesi sağlanmaktadır.

Bu tedavi ile çiğneme daha kolay hale getirilebilir ve konuşma kusurları en aza indirilebilir. Bunun yanında ağız içi boşluk olmadığından yüz şeklinde de düzelmeler söz konusu olur. En önemlisi de çiğneme becerileri geri kazanılabilir.

Hareketli Diş Protezi

Hareketli protezler de daha çok diş kaybı gerçekleştiği zamanlarda kullanılmaktadır. Bunlarında birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bazıları damak içerikli bazıları da aparey şeklinde damaksız diş protezi olarak kullanılabilmektedir. Genel olarak çeşitleri ise şu şekildedir;

  1. Diş destekli tam protez
  2. Kısmi protez
  3. Damak protez
  4. İmplant destekli protez
  5. Hassas protez

Bu ve bunun gibi isimlendirilen hareketli diş protezleri mevcuttur. Bu protezler hastaların kendi takıp çıkarmaları için uygun özellikler göstermektedir. Bu anlamda bazı yerleri hareketli bazı yerleri tam olan protezler de bu kapsam içerisinde yer almaktadır.

Yeni Nesil Diş Protezi

Son zamanlarda sıklıkla talep edilen yeni nesil diş protezi, uygulama kolaylığından ve sağladığı avantajlardan ötürü öne çıkan uygulamalar arasında yer almaktadır. Kliniğimizde de uygulamasını gerçekleştirdiğimiz bu protez çeşidi de genel olarak tam diş kayıpları için uygulanmaktadır. Ağzı içerisine yerleştirilecek olan dört adet dental implant üzerinde, protezlerin sabitlenmesi ile gerçekleştirilmekte ve çok daha kısa sürede sonuç alınabilmektedir.

Diş Protezi Nasıl Uygulanır?

Uygulama aşamasında öncelikle hastadan ağız ölçüsü alınmakta ve bu şekilde protez yapımına başlanmaktadır. Gerekli malzemelerin kullanılması ile birkaç seans kontrol kapsamında dişler bir hafta ila on gün arasında yapım aşamasının tamamlanması ile hazırlanmaktadır. Ardından prova ile sorun yoksa dişlerin teslimi sağlanmaktadır. Söz konusu sabit protez ise de sabitlemesi gerçekleştirilmektedir.

Diş Protezi Bakımları Nasıl Olmalıdır?

Bakım konusunda hareketli protezlerde yemek sonrası yumuşak bir fırça ile temizlenmesi önerilmektedir. Özel bir kap içerisinde suda bekletilmelidirler. Genelde hastalarımız bunu gece yatarken yapmayı tercih ederler. Bu protezlerin temizliği için ekstra bir macun kullanıma gerek olmamakla birlikte hekim önerisi göz önüne alınmalıdır.

İkinci bir seçenek olarak sabit protez diş bakımı da günde üç kez dişlerin fıçalanması ve diş ipinin kullanılması ile sağlanmalıdır. Protez öncesinde yapılması gereken gibi, titizlikle ağız içi bakımı önemsenmelidir. Aksi takdirde protezlerin kullanım ömürleri de azalacaktır. Bu kapsamda diş protezleri hakkında detaylı bilgi edinme ve hizmet talebinde bulunmak için kendi şehrinizdeki diş hekimlerinden randevu alabilirsiniz.

Diş Protezi Fiyatları 2023

Diş protez fiyatları 2023, TDB fiyatları, Diş laboratuvar fiyatları ve diş hekiminin tecrübesi fiyatlarındırmayı etkilemektedir. Bu çerçevede üye başına temel ücretlendirme aşadıdaki gibidir.

Zirkonyum Diş 3500-7000 TL
Lamine Diş 4500-8000 TL
Empress Diş 5000-9000 TL
Seramik Diş(Metal Destekli 2000-3000 TL

 

Diş Protezleri

(Ortalama Puan ve 0 Değerlendirme)